Haaveena vihreämpi nurmikko kuin naapurilla? Tee näin!

Nainen leikkaamassa nurmikkoa juhannusruusun edessä.

Näyttääkö nurmikkosi kulahtaneelta? Kokosimme yhteen ohjeet, joiden avulla elvytät nuutuneen nurmikkosi.

Kysyimme K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehdolta, miten nurmikon saa viheriöimään. Tee perässä ja katso, kuinka naapuritkin kadehtivat.

Nurmikon kalkitseminen

Nurmikon hoidossa kalkitseminen on kaiken A ja O, sillä Suomessa maaperä on luonnostaan hapan, ja happamuus heikentää ravinteiden imeytymistä. Kalkitseminen nostaa maan pH-arvoa, ja näin ravinteet pääsevät tehokkaammin nurmikon käyttöön.

 Kalkitseminen myös parantaa maaperän rakennetta ja ilmavuutta, mikä auttaa torjumaan sammalta, K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto kertoo.

Kalkitsemisessa olennaista on, että sen tekee joka vuosi. Useimmat hoitavat homman aikaisin keväällä, 2–4 viikkoa ennen nurmikon lannoittamista. Silloin kalkin voi hyvin levittää lumen päälle ja varmistaa näin, että nurmikko saa tarvittavan kosteuden; kalkki imeytyy maahan samalla kun lumi sulaa. Jos nurmikon kalkitsee kuivana kautena, sille pitää antaa lisäksi vettä.

– Tasaisimman lopputuloksen saa levittimellä, mutta kalkin voi hyvin levittää myös käsin ja tasoittaa haravalla. Savimaalle voi käyttää reilummin, hiekkamaalle kevyemmin, Lehto neuvoo.

Lue myös: 7 vinkkiä, joilla onnistut pihan ja puutarhan kevättöissä

Nurmikon lannoittaminen

Kuten muutkin pihan kasvit, myös nurmikko kaipaa lannoittamista. Nurmikon lannoittaminen tehostaa sen kasvua. Kun nurmikkoa lannoittaa riittävästi, se ei ainoastaan näytä hyvältä vaan myös kestää paremmin kulutusta ja säiden vaihtelua. Mikä parasta: kun nurmikko kasvaa kunnolla, se ei anna elintilaa rikkakasveille tai sammalille.

Nurmikko kannattaa lannoittaa hyvissä ajoin keväällä, jotta lannoite ehtii sekä elvyttää nurmikkoa että avittaa sen uuteen kasvuun. – Näin nurmikko vahvistuu nopeasti ja on elinvoimainen ja vastustuskykyinen rikkaruohoille ja sään vaihtelulle, Lehto kertoo.

Parhaan lopputuloksen saamiseksi lannoittaminen kannattaa toistaa noin kuukauden välein heinäkuuhun saakka – kuitenkin pakkauksen ohjeita noudattaen ja ylilannoittamista välttäen.

Outi Lehto kehottaa käyttämään nurmikon lannoittamisessa apuna levitintä tai jakamaan lannoitteen kahteen osaan, jolloin toinen satsi heitetään nurmikolle yhdestä suunnasta ja loput toisesta suunnasta tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Lue myös: Pihasuunnittelulla viihtyisä piha ja puutarha

Sammalen häätäminen

Viihtyykö nurmikkosi paikalla pikemminkin sammal? Syy voi piillä paitsi maan happamuudessa myös siinä, että maa on turhan kosteaa tai tiivistä. – Tiivistyminen heikentää nurmikon juuriston ilmavuutta ja elinvoimaa, Lehto kiteyttää.

Jotkut mielivät sammalesta eroon esteettisistä syistä, toiset, koska sammal kestää nurmikkoa huonommin kulutusta. Välttämätöntä sammalesta eroon hankkiutuminen ei missään nimessä ole.

Jos sammalesta haluaa eroon, nurmikkoa pitää kalkita, lannoittaa ja ilmata säännöllisesti. – Ilmaukseen voi käyttää esimerkiksi talikkoa, ilmauskenkiä, ruohonleikkuriin liitettävää ilmaajaa tai ilmauskonetta, Lehto vinkkaa.

Hän kehottaa lannoittamaan sammalen poistoon tarkoitetuilla erikoislannoitteilla ja kuivalla kaudella kastelemaan nurmikon heti käsittelyn jälkeen. – Tarvittaessa haravoi kuivunut sammal pois ja levitä pintaan esimerkiksi nurmikon hoitomultaa. Näin nurmikko elpyy nopeasti, sen pinnasta tulee tasainen ja kulutusta kestävä.

Jos piha on varjoisa ja kostea, on hedelmällisempää hyväksyä sammalmatto osaksi maisemaa kuin yrittää väkisin saada nurmikkoa kasvamaan. – Kannattaa myös tarkistaa, että pihan kaadot ovat kunnossa eikä vesi jää seisomaan mihinkään, Lehto kertoo. Jos perusasiat ovat pielessä, sammal kasvaa takaisin.

Laikkujen paikkaaminen

Kun nurmikko keväällä alkaa kasvaa, saatat huomata laikkuja maassa. Paljaat kohdat voivat olla talven tekosia, niin sanottua jääpoltetta. Nurmikko on saattanut kaljuuntua myös kovassa kulutuksessa tai sammalta poistettaessa. Joskus maan pinta on epätasainen tai kasvualustaa liian vähän. Lehto kehottaa aloittamaan paikkaamisen selvittämällä laikkujen syyn.

Laikkuihin voi kylvää mitä tahansa pihaan sopivaa nurmiseosta, sillä ajan myötä uusi seos tasaantuu vanhan joukkoon. Nurmen sijaan laikkuihin voi kylvää trendikkäitä matalia, kestäviä kukkia, jotka parantavat luonnon monimuotoisuutta. – Valko- tai puna-apila ovat hyviä vaihtoehtoja pörriäisille. Halutessaan voi kylvää vaikka kaunokaista eli Bellis perennistä, Lehto vinkkaa.

Parhaita ajankohtia laikkujen paikkaamiseen ovat kevät ja loppukesä, jolloin korkea ilmankosteus turvaa kasvua.

Jos nurmikko on todella kovalla kulutuksella eikä kestä paikkailuista huolimatta, voi olla fiksumpaa asentaa paikalle vaikka kivetystä.

Lue myös: Pihan ja parvekkeen trendit

Nurmikon kastelu

Kuivina kausina nurmikkoa on kasteltava säännöllisesti. – Jos ei sadetta ole luvassa, niin nurmikko on hyvä kastella kahdesti viikossa, Lehto ohjeistaa. Jos nurmikko pääsee kuivumaan, se kellastuu ja haurastuu, pahimmillaan kuolee.

Lehto kuitenkin varoittaa kastelemasta liikaa, jotta nurmikko saa happea eikä mätäne.

Nurmikko kannattaa kastella joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jotta kasteluvesi ei pääse haihtumaan auringossa.

Nurmikon leikkaaminen

Mitä vauhdikkaammin nurmikko kasvaa, sitä useammin sitä pitää leikata. Nurmikkoa ei kuitenkaan missään nimessä pidä jättää lannoittamatta siinä toivossa, että säästyisi vähemmällä leikkaamisella. Harva nimittäin onnistuu kasvattamaan tuuhean nurmikon ilman vaivannäköä.

– Nurmikon leikkuutiheys riippuu siitä, miten nopeasti se kasvaa ja miten haluaa pitää sen siistinä, Lehto sanoo. – Optimaalista leikkuukorkeutta on vaikea sanoa, sillä toiset tykkäävät pidemmästä ja toiset lyhyemmästä nurmesta, Lehto sanoo. Sopiva leikkuukorkeus riippuu siemenlajikkeestakin.

Kuivana kautena nurmikko on kuitenkin parempi jättää pikemmin korkeaksi, jotta aurinko ei polta sitä.

Kaikkia välineitä ei tarvitse omistaa

Työkaluja nurmikon hoitoon löydät Tori.fistä. Jos et halua ostaa uutta edes käytettynä etkä omistaa kaikkea, harkitse työkalujen vuokrausta tai lainaamista kaverilta. Muista myös, että monet taloyhtiöt hankkivat työvälineitä asukkaiden yhteiseen käyttöön. Upea nurmikko ei siis välttämättä vaadi kallista panostusta.

Nurmikon hoito – kuusi vinkkiä

  • Kalkitse hapanta maata.
  • Tehosta kasvua lannoittamalla.
  • Poista sammal tarvittaessa.
  • Paikkaa laikut kylvämällä nurmea tai kukkia pörriäisille.
  • Kastele aamuisin tai iltaisin, mutta älä liikaa.
  • Leikkaa usein, mutta älä liian matalaksi.

Lue myös: Häpeätkö pihaasi ja kulahtanutta nurmikkoa? Lue nämä helpottavat ajatukset kotihäpeästä

Teksti: Liina Hurri